De Esta-Welpen zijn een groep voor jongens en meisjes van 7 t/m 11 jaar. Wij draaien iedere zaterdag van 15:00u tot 17:00u. Wij houden ons iedere zaterdag bezig met verschillende activiteiten. Deze kunnen verschillen tussen knutselen, scoutiviteiten, sportieve spelletjes, etc. Wij hebben ieder jaar ook verschillende uitstapjes naar regio activiteiten en wij gaan ook regelmatig zelf ergens heen zoals het bos. Voor nieuwsgierige en actieve buitenspelende kinderen zou dit iedere week heel leuk zijn om bezig mee te zijn.

Wij volgen de voorgeschreven uniformregels van scouting Nederland, zodoende dragen wij een groene blouse en een sjaal van Tarcisius zelf. Ook hebben wij polo's voor activiteiten buiten scouting waarbij een blouse nét iets te warm is.

Sociaal jaarverslag Estawelpen 2017

Ook 2017 was voor de Estawelpen een erg druk jaar. We hebben sinds het begin van dit jaar een ledenstop ingesteld, omdat we ±25 leden hadden. We merkten dat een aantal leden het te druk vond en het was af en toe ook teveel voor de leiding op een draaidag. Op het moment krijgen we nog steeds veel aanmeldingen, maar we verwijzen ze vaak door naar een andere groep binnen scouting. Echter, het enthousiasme voor scouting juichen we zeker toe!

Het jaar begon met een uitje naar het natuurmuseum in Tilburg. Het was een hele opgave om zoveel kinderen met de trein naar Tilburg te krijgen, maar het uitje was zeer geslaagd! Kort daarop volgde scoutingcarnaval en de zoektocht voor een kampterrein. Scoutingcarnaval was dit jaar weer een succes en de kinderen hadden, ondanks de sneeuw en kou, zeer zeker genoten! Kort daarop volgde de zoektocht voor een kampterrein, wat voornamelijk plaatsvond in Zuid-Holland. Net voor het scoutingcarnaval hadden we een kampterrein vastgelegd in Nieuwerkerk aan den IJssel!

In april hielden we een installatieweekend, waarbij heel veel leden en 2 leiding geïnstalleerd werden. Door het lekkere weer hielden we de installatie buiten met een parcours. Colin en Christoph werden geïnstalleerd in zeer mooie kledij en waren bij deze onze nieuwe Estawelpenleiding. Ook kregen de leden hier hun zeer verdiende insigne voor Sport en Spel, waar ze al eerder dit jaar aan hadden gewerkt door het bedenken en uitvoeren van sportieve spellen.

In de zomer volgde het kamp. Dit jaar viel het zomerkamp in Nieuwerkerk aan den IJssel met als thema: Alle dagen feest! We kwamen erachter dat het gros van de scoutinggroepen hetzelfde thema aanhielden. Elke dag was een andere feestdag aan de beurt, waaronder: carnaval, Koningsdag, Kerstmis, verjaardag (op Yentls verjaardag in Blijdorp), Halloween en als afsluiter de bruiloft van Fred en Yentl. Net als elk kamp had ook die van ons wat tegenslagen, zoals allergieën door insectenbeten, lekke luchtbedden, heimwee en het feit dat er wat spullen gestolen waren op de laatste avond. Daarnaast was dit ook het laatste kamp voor Fred als Estawelpenleiding. Echter, ondanks de kleinere en grotere tegenslagen, was het kamp een groot succes met veel plezier en avonturen!

Na een korte zomerstop gingen de Estawelpen weer door met draaien. In september was het overvliegweekend, waarbij een aantal leden waren overgevlogen naar de verkenners en vanuit de bevers ook een aantal leden naar ons kwamen. Op dit moment hadden we maar 3 meisjes als lid. Het is dan ook ons doel om meer meisjes in de groep te krijgen, waardoor er wat meer evenwicht in de groep zal ontstaan. Daarnaast hadden we vanaf september geld opgehaald voor Jantje Beton, een actie gedaan met Scoutingloten, gingen lekker naar het bos en hebben gewerkt aan insignes. Ook hebben we weer meegedaan aan de activiteit van de Regio de Baronie bij de KSE. Hier moesten de kinderen vele opdrachten doen en hadden ze het ontzettend naar hun zin!
In november kregen we na het intensieve apenkooien in de gymzaal ook nog hoog bezoek! Sinterklaas kwam de Estawelpen een bezoek brengen met zijn 2 zwarte pieten. De kinderen genoten van het bezoek, de cadeautjes en de vele pepernoten.

We eindigden dit jaar met het insigne ‘Leiding voor een dag’, waarbij de kinderen hun leidingskills moesten laten zien. Ze moesten in groepjes een spel in het bos voorbereiden en uitvoeren en met hetzelfde groepje een hele dag leiding zijn. Dit insigne zullen ze ontvangen op het nieuwjaarsdiner in januari. Bij dit diner zullen alle kinderen hapjes maken, die we in de kleine zaal met z’n allen zullen verorberen.

Aankomend scoutingjaar zal er veel gaan veranderen voor de Estawelpenleiding. Vanaf het nieuwjaarsdiner en na kamp zullen Anouk en Ricardo afscheid nemen als Estawelpenleiding. Dit maakt dat ons leidingteam een stukje kleiner gaat worden. In 2017/2018 zullen we 3 leiding kwijtraken, maar we krijgen gelukkig ook een nieuwe leiding. Roel Konings heeft aangegeven bij de Estawelpen leiding te willen worden en hier zijn we dan ook heel erg blij mee! Ook gaan we dit jaar op zoek naar andere leiding en zullen we proberen meer meiden bij de Estawelpen te krijgen. Daarnaast gaan we vaker en meer aan insignes werken en gaan de leiding proberen meer competenties te krijgen, voornamelijk voor kamp.

Liefs en groetjes, de Estawelpenleiding

Contact Esta's
Vrijdag 15.00 - 17.00u
Estawelpentarcisius@hotmail.com