De jongeren van 18 tot en met 25 jaar worden bij Scouting 'roverscouts' genoemd. Dit is de laatste jongeren speltak bij Scouting en de groep na de Rowans en Sherpa's. Roverscouts doen alles zelf en worden daarbij ondersteund door een coach. Roverscouts organiseren hun eigen opkomsten, bedenken hun eigen weekenden en gaan tijdens hun roverscoutsperiode aan de slag met een aantal stevige uitdagingen. Deze groep draait bij Tarcisius op vrijdag avond van 21.30 t/m 23.00

Roverscouts dragen geen blouse maar een bordeaux rode polo met het roverscouts logo op de borst en de algemene Tarcisius LEUR print op de rug.

Sociaal Jaarverslag Roverscouts 2017

De groep

De roverscouts zijn begin oktober 2012 opgestart met een kleine groep jongeren van 18 t/m 25 jaar die meer wilden doen binnen scouting dan alleen leiding zijn. We wilden een groep waarbij we ons lekker konden uitleven, met uitdagende programma’s en activiteiten voor onze leeftijd.

Leden

We hebben dit jaar helaas geen groei gehad in onze groep. Er zijn wel wat rowans komen kijken die over moesten vliegen, maar die wilden helaas niet blijven.

Carnaval

Elk jaar word de carnaval georganiseerd door een van de groepen uit Etten-Leur , dit jaar hebben wij het georganiseerd. We hebben de carnaval georganiseerd voor Paulus , Lambertus, Rijsbergen en Tarcisius. Er zijn veel mensen gekomen, dit was een erg geslaagd feest. Er is goed op gereageerd door alle groepen, en het was erg gezellig.

I-scout

Ook dit jaar hebben we met de Roverscouts voor alle kaderleden de I-scout georganiseerd. Dit is een activiteit, waarbij je met groepen uit de hele wereld concurreert. Hierbij worden allemaal gekke opdrachten gedaan waar punten mee verdiend konden worden. Deze activiteit hebben we met +- 20 kaderleden gedaan en was een groot succes. Komend jaar staat deze activiteit dan ook weer op de agenda.

Time Challenge

In april hebben we meegedaan met de time challenge. Dit is een activiteit binnen de regio georganiseerd, waarbij je al lopende opdrachten moet uitvoeren. We hebben zo’n 30 kilometer gelopen. De start was in Klundert en we zijn in Oudenbosch geëindigd. Zo zijn wij als scouting ook zichtbaar binnen de gemeenschap.

Weekend

Omdat de rovers geen kamp hebben (merendeels doordat de meeste van ons leiding zijn bij andere groepen), zijn wij in september een weekendje weg gegaan naar Domburg. Daar hebben we, ondanks een klein incident, met zijn allen genoten.

Buiten activiteiten

In het voorjaar en naar de zomer toe hebben wij met de groep veel wisselende programma’s gehad. een keer een bordspel of kaartspel, potje trefbal of voetbal en ook nieuwe spellen uitproberen. Dit jaar zijn we ook naar een escaperoom gegaan, een nieuwe hype binnen de maatschappij. Ook zijn er veel spellen gedaan die sommige roverscouts al kenden (bijvoorbeeld vanuit een jongerengroep waar een roverscout leiding is) waarbij we de moeilijkheidsgraad graag een stukje hoger legden.

Roverscouts

Ook dit jaar hebben de roverscouts (18 t/m 25 jr.) weer veel activiteiten gedaan. In dit verslag hebben we een aantal activiteiten uitgelicht.

In het begin van het jaar zijn we begonnen met het verbouwen van de zolder. De zolder van het scouthonk wordt hoofdzakelijk alleen door de roverscouts gebruikt en dit wilden we naar onze smaak veranderen. Het oude bruin is vervangen door fel groen en het zwaar vergeelde wit is weer echt wit gemaakt. Dit hebben we met de gehele groep als project aangepakt en we zijn al ver gekomen. Komende periode gaan we aan de slag met de aankleding van de zolder.

In maart hebben we net zoals andere jaren de I-scout weer georganiseerd. Hierbij konden alle kaderleden mee doen om te gekke opdrachten uit te voeren. Met ruim 20 kaderleden en roverscouts hebben we weer gestreden met honderden teams over de gehele wereld om een eerste plaats. Uiteraard speelden we voornamelijk voor de gezelligheid en het onderling contact tussen kaderleden. Komend jaar houden we deze activiteit weer op de agenda.

Ook dit jaar hebben we weer deelgenomen aan de Time-Challenge. Deze wordt elk jaar in het voorjaar door scouting Oudenbosch georganiseerd. Tijdens deze wandeltocht zijn er allerlei puzzeltechnieken en spellen nodig om op de bestemming te komen. De afbeelding hiernaast laat een puzzel tijdens de tocht zien.

Helaas was het dit jaar niet mogelijk om een weekend te organiseren met de groep. Doordat veel leden ook begeleiding zijn bij een jeugdgroep en daarnaast veel gestudeerd en gewerkt moest worden hebben we dit een jaartje overgeslagen. Gelukkig waren er wel een aantal roverscouts die mee zijn geweest naar de Scout-In in september. Dit evenement staat in het teken van trainingen voor kaderleden en begeleiding. Ook is het evenement belangrijk voor de onderlinge contacten tussen de kaderleden van de groep en andere groepen.

In het najaar zijn we met de roverscouts nog bij Glow in Eindhoven geweest. Dit was voor velen een nieuwe ervaring, maar zeker ook een gezellige avond weg. We hebben er met z’n allen van de kunstwerken van licht van genoten.

Tot slot zijn er nog tal van activiteiten en originele spellen geweest die we op vrijdagavond op het scouthonk gedaan hebben. Deze spellen zijn vaak zelf verzonnen en staan bol van fantasie en gezelligheid. Dit gaan we uiteraard komend jaar weer volhouden, naast de uitstapjes die we doen.

Foto's Roverscouts

Nieuws Roverscouts